Can Mosquera (definició d'usos)
#canmosquera Proposta d'usos per Can Mosquera
Participa en la decisió dels usos de Can Mosquera!
L'Ajuntament de Mieres, al ple del mes de febrer de 2018 va aprovar l'acceptació oficial de la donació d'una casa de planta baixa i dos pisos en bon estat. La casa és coneguda com a can Musquera i està ubicada al carrer de la Sellera, 11. És una casa gran, reformada amb pedra i molt ben conservada.
- Aquí podeu veure un VÍDEO de l'interior de Can Mosquera fet pels joves del poble de Mieres.
Els propietaris Alexander Foster Robertson i Francesca Anne Bray, veïns del poble des de fa més de 30 anys i naturals del Regne Unit, van manifestar la voluntat de fer la donació amb la finalitat que la casa sigui destinada a utilitats públiques (d'àmbit social, cultural o educatiu) o que els usos siguin de prestació d'alguns dels serveis públics que ha de prestar l'Ajuntament.
L’Ajuntament ha decidit engegar un procés participatiu per poder determinar conjuntament amb els veïns i veïnes de Mieres quins han de ser els usos que ha de tenir la casa. Aquest procés participatiu ha de poder recollir quines són les necessitats de les persones que viuen al municipi i facilitar eines, mecanismes i espais perquè aquesta participació sigui documentada, de manera que el resultat que en surti pugui ser propositiu i, per tant, sigui útil per a la millora i adequació d’aquest espai.
PER QUÈ UN PROCÉS DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA?
La participació ciutadana és un dels valors que tota societat democràtica hauria de promoure. La implicació dels ciutadans en els afers col·lectius és una mostra de civisme, de preocupació pel bé comú; en definitiva, de voluntat de millora de les condicions de vida del conjunt de la població, més enllà dels interessos particulars.
L’Administració pública ha de facilitar les condicions perquè els ciutadans exerceixin els seus drets de ciutadania i el seu rol cívic, entès com el del ciutadà compromès amb el seu entorn i que treballa per a la seva millora. Per tant, el foment, l’estímul i la posada en marxa d’espais per a la participació ha de ser una voluntat clara que s’ha de concretar en accions concretes.
En un moment com l’actual, incorporar espais de participació ciutadana en la presa de decisions polítiques del municipi no és una opció sinó una necessitat. És un element clau per alinear les polítiques amb les necessitats reals de la ciutadania i permet prendre decisions intel·ligents, implementar-les de forma adequada i comptar amb la ciutadania per fer-ho; però també és un aprenentatge col·lectiu i de coresponsabilitat ciutadana amb aquells afers públics que ens pertoquen a tots i per tant, un enriquiment per a tots.
FINALITAT
La finalitat principal del procés és la de:
- Definir amb els veïns i veïnes de Mieres, els usos (d'àmbit social, cultural o educatiu) que ha de tenir l’edifici de Can Mosquera.
OBJECTIUS
El procés participatiu ha de respondre a objectius de diferent tipus: pedagògics i de relació, i de redacció del projecte.
En l’àmbit pedagògic i de relació, aquest procés ha de ser útil per:
- Implicar als mierencs i mierenques en la definició dels usos de can Mosquera i augmentar el sentiment de pertinença de l’edifici.
- Fomentar la cultura democràtica participativa.
- Apoderar i crear vincles de confiança entre els veïns i veïnes del poble.
- Crear espais de trobada, de debat i de discussió col·lectiva entre diferents actors del municipi amb diversitat de necessitats i interessos.
- Crear un grup motor obert i autònom capaç de liderar el procés.
En relació a la redacció del projecte el procés ha de ser capa de:
- Detectar quines necessitats té el municipi de Mieres.
- Definir els usos principals que ha de tenir l’edifici i la seva relació amb la resta d’equipaments de Mieres.
METODOLOGIA
La metodologia es basa en incorporar eines i espais que permetin la reflexió conjunta de la ciutadania, per tal que puguin deliberar conjuntament i arribar a acords a través del consens. Aquests acords però, han de tenir viabilitat tècnica, fet que implica que la ciutadania ha de tenir informació tècnica (de normativa, pressupost...) durant totes les fases que del procés.
Per poder dur a terme el projecte és interessant crear un grup de persones (veïns i veïnes a títol individual) que puguin fer el seguiment del procés en cadascuna de les seves fases i permetin, adaptar-lo a la ciutadania i fer-lo el màxim de transparent possible. Aquest grup seria important que es creés a l’inici del projecte i que tingués continuïtat en el temps i al llarg de totes les fases: les d’informació, de deliberació... però també un cop acabat el procés per fer el seguiment de com s’implementa allò que el poble ha decidit i per tant, vetlla per l’aplicació de tot allò acordat. Seria bo valorar si aquest grup pot ser el Consell de poble ja establert des de fa un temps, però deixant-ne la incorporació oberta de qualsevol persona del municipi que en vulgui participar.
Paral·lelament a aquest grup de veïns i veïnes s’ha de garantir un equip tècnic que faciliti totes les fases del procés i acompanyi i guiï el grup de seguiment al llarg de tot el procés. L’equip tècnic hauria d’estar format per una persona de l’equip de govern, l’arquitecte/a municipal i la tècnica comunitària del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa que treballa a Mieres. És aquest equip el responsable de preparar l’estratègia, els materials i tot el que sigui necessari per dur a terme el procés. Ha de preveure la comunicació en totes les fases participatives i facilitar els espais ciutadans que permetin fer propostes, deliberar i arribar a consens per, finalment, redactar el document de proposta d’usos final que serà el que guiarà la posterior reforma i obertura de l’espai. Aquest equip ha de vetllar també per tenir en compte a tots aquells serveis i organismes que treballen al municipi per incorporar-los en el debat i disseny en el moment que consideri més oportú fer-ho.
Share: